Kako su torte nastale?

wedding-cake-975344_1920

Torte su omiljena poslastica i dece i odraslih. Ali, malo ljudi zna kako je torta dobila svoj današnji oblik.

U svim kulturama sveta oduvek se pekao slatki kolač – upravo je on bio preteča današnjih torti. U Rusiji je postojala tradicija da se peče “nevestin kolač”. Taj nimalo jednostavni kolač su mogle da prave samo udate žene, koje su srećne u braku. Kolaču su pevali pesme i čitali molitve. Kolač je u peć stavljao samo srećno oženjen muškarac. Prilikom pravljenja ovog kolača nije smelo da se glasno razgovara i psuje, inače porodica neće biti jaka.

U Engleskoj je u 17. veku postojala posebna tradicija povezana sa svadbenim desertom – ljubljenje na stolu prekrivenom “brdom” malih slatkih hlepčića. Jednog dana, jedan francuski poslastičar, videvši to, došao je na ideju da napravi tortu koja je veoma popularna u Evropi – Krokenbuš, koja je zapravo piramida od profiterola, ukrašena glazurom, orasima i medom.

wedding-cake-606301_640

Prva torta na više spratova napravljena je u Engleskoj u 19. veku. Londonski bakalin želeo je da zadivi goste na svom venčanju nečim neobičnim, i zbog toga je ispekao tortu u obliku kupole crkve St. Bride’s u ulici Fleet Street. Svi gosti su bili zapanjeni, i prateći njegov primer, počeli su da naručuju slične torte. Postepeno su one evoluirale u ono što se danas može videti na svakoj svadbi – torte na više spratova.

 

 

ShareShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn
Posted on: March 23, 2016

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *